Wat is CO2-uitstoot?
Je leest het in de krant, je ziet het op televisie en je hoort erover bij de koffieautomaat: CO2-uitstoot. Er wordt gemeld dat de CO2-uitstoot drastisch verminderd moet worden, omdat te veel CO2 in onze atmosfeer ervoor zorgt dat de aarde te veel opwarmt. En dat is slecht voor het klimaat. Wat is CO2 precies? Waar komt het vandaan en hoe wordt dit uitgestoten? Wij praten je bij. Wil je naar aanleiding van deze pagina een afspraak met ons maken? Dat kan natuurlijk altijd. Laat het ons weten.
Wat betekent CO2 en CO2-uitstoot?
CO2 is een broeikasgas: koolstofdioxide. CO2-uitstoot is het vrijkomen van dit gas in de atmosfeer. Onze atmosfeer bevat van nature al CO2, wat ervoor zorgt dat warmte wordt geabsorbeerd. Je kunt het zo zien: CO2 is een soort isolatieplaat om de atmosfeer heen die de warmte binnenhoudt, net als isolatieplaten in huis. Dat is natuurlijk fijn, want anders zou het continu ondraaglijk koud zijn op aarde (gemiddeld -18°C). Het wordt alleen problematisch wanneer de natuurlijke CO2-gehalte door menselijk toedoen ernstig wordt verhoogd. Zo houdt de aarde meer warmte vast, wat zorgt voor klimaatverandering.
Wat voor gevolgen heeft CO2-uitstoot?
Door CO2-uitstoot warmt de aarde dus op. Als gevolg krijgen we te maken met klimaatverandering in de vorm van:
• Zeespiegelstijging door smelten van de poolkappen
• Extremer weer: meer en hevige hittegolven en regenbuien
• Uitdroging van sommige delen op de aarde
• Wereldwijde verzuring wat het leven in het zeewater aantast
Als reactie op deze gevolgen is er in het Parijsakkoord van 2015 besloten om wereldwijd de opwarming van de aarde tot max 2°C te beperken en zo mogelijk tot 1,5°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Alleen dan zouden de meest ernstige effecten van klimaatverandering tegengegaan kunnen worden. In Europees verband zijn afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot in 2030 terug te brengen tot 55% van het niveau van 1990 en in 2050 tot netto nul.
Hoe ontstaat CO2?
CO2-uitstoot ontstaat voornamelijk door menselijk toedoen. Sinds de industriële revolutie heeft onze uitstoot van broeikasgassen een enorme vlucht genomen, met name in de volgende sectoren:
• Vervoer
• Fossiele brandstoffen verbranding (gas, olie en kolen)
• Energiecentrales
• Ontbossing, bomen slaan namelijk CO2 op
• Landgebruik
Om de CO2-uitstoot in de logistieke sector te verminderen, kunnen verschillende strategieën worden toegepast. Ten eerste is de inzet van efficiëntere vervoersmiddelen cruciaal: vrachtwagens met lage emissie, elektrische voertuigen of zelfs vrachtfietsen voor stadsdistributie kunnen een groot verschil maken. Het optimaliseren van logistieke routes door middel van slimme planningssoftware vermindert ook onnodige kilometers en brandstofverbruik.
Daarnaast kan het overstappen op duurzame brandstoffen, zoals biodiesel of waterstof, de uitstoot aanzienlijk verlagen. Een andere effectieve maatregel is het gebruik van intermodaal transport, waarbij goederen zo veel mogelijk via het spoor of per schip worden vervoerd in plaats van over de weg. Dit is energie-efficiënter en schoner.
Ook het investeren in groene logistieke hubs, waar hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen worden gebruikt, draagt bij aan een duurzamere keten. Tot slot kan samenwerking met partners in de keten helpen om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen en de totale milieu-impact te verkleinen. Het combineren van technologie, innovatie en een gezamenlijke verantwoordelijkheid is de sleutel tot een schonere toekomst.
Ook de overheid biedt meer informatie.
Lees meer over douanezaken en hoe het jouw bedrijf kan helpen.