Exporteren naar Zwitserland: 5 tips
Alles wat je moet weten
Zwitserland is een aantrekkelijke handelspartner buiten de Europese Unie (EU) en biedt tal van exportkansen. Maar exporteren naar Zwitserland brengt specifieke regels en verplichtingen met zich mee. Hieronder zetten we alles op een rij.
Zijn er exportdocumenten nodig?
Ja, voor export naar Zwitserland heb je exportdocumenten nodig, omdat Zwitserland geen EU-lidstaat is. De belangrijkste documenten zijn een exportfactuur, EUR-1 certificaat, uitvoeraangifte (ook wel EX-A genoemd) en transportdocumenten.
Een exportfactuur vermeldt duidelijk de gegevens over de goederen, de waarde van de goederen en de handelstransactie.
Met een EUR-1 certificaat profiteert de importeur in Zwitserland van de verlaagde of geen invoerrechten. Dit is dankzij het handelsakkoord tussen de EU en Zwitserland.
De uitvoeraangifte, oftewel een EX-A document, is vereist voor de douane bij vertrrek uit de EU.
Transportdocumenten is een CMR-vrachtbrief.
Waar moet je op letten bij exporteren naar Zwitserland?
Waar je op moet letten zijn de douaneregels. Zwitserland hanteert een eigen douanewetgeving, los van de EU. Onze douane-afdeling kan je hierin adviseren. Waar je ook op moet letten is de belasting bij invoer. De importeur in Zwitserland moet Zwitserse BTW (momenteel 7,7%) betalen over de ingevoerde goederen. Een oorsprongscertificaat is benodigd om te voldoen aan regels omtrent oorsprong en eventuele belastingvoordelen.
Moet er worden ingeklaard in Zwitserland en wat zijn de kosten daarvan?
Ja, goederen moeten worden ingeklaard in Zwitserland. De inklaring wordt uitgevoerd door de Zwitserse douane of een douane-expediteur. De kosten voor inklaring variëren afhankelijk van de waarde en aard van de goederen. De exacte kosten kunnen oplopen van enkele tientallen tot honderden euro’s.
Wie betaalt de inklaringskosten?
Dat hangt af van de gemaakte afspraken tussen exporteur en importeur. Vaak wordt dit vastgelegd in de Incoterms. Bij bijvoorbeeld DDP (Delivered Duty Paid) betaalt de exporteur de kosten, terwijl bij EXW (Ex Works) de importeur verantwoordelijk is. Wil je weten wat Incoterms inhoudt? Lees hier en laat je informeren.
Welke goederen mag je exporteren naar Zwitserland en welke niet?
De meeste goederen mogen zonder restricties naar Zwitserland worden geëxporteerd, maar er zijn uitzonderingen:
• Toegestane goederen: industriële producten, landbouwproducten, elektronica, kleding, etc.
• Verboden of gereguleerde goederen: wapens, bepaalde chemicaliën en producten die onder CITES (beschermde diersoorten) vallen
Het is belangrijk om vooraf te controleren of jouw goederen onder verboden of gereguleerde categorieën vallen.
Handelsverdrag met Zwitserland
Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. Als je producten wil exporteren naar dit land moeten de goederen langs de douane in de EU en in Zwitserland. Meestal doen importeurs de invoeraangifte in Zwitserland, waarna ze de invoerrechten betalen. De EU heeft een handelsverdrag met Zwitserland. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld douanerechten. Zo betalen Zwitserse importeurs minder invoerrechten als ze producten uit de EU importeren. Of ze betalen zelfs helemaal niets.
Minder invoerrechten
Wil je een korting of vrijstelling van die invoerrechten voor je Zwitserse klant? Dit kan met een EUR.1 of EUR-MED-certificaat of met een factuurverklaring. Je product moet dan helemaal of voor het grootste deel in de EU gemaakt of bewerkt zijn. De regels hiervoor heten preferentiële oorsprongsregels. Zitten deze certificaten of verklaringen niet bij de zending? Dan betaalt je klant het normale Zwitserse invoertarief.
Wel andere belastingen
Behalve mogelijke invoerrechten betalen je Zwitserse klanten altijd andere belastingen voor de invoer van producten. Bijvoorbeeld btw of accijns. Dit hangt af van het soort product dat je wilt exporteren.
Wil je meer weten? Ons douane team staat voor je klaar. Of wil je een offerte ontvangen? Vraag het ons! We doen het graag.