Nieuw handelsakkoord tussen EU en Mexico

De Europese Unie en Mexico hebben een overeenstemming bereikt over een nieuw handelsakkoord. Het gaat om een vernieuwing van het handelsverdrag uit 2000. De Europese Commissie liet weten dat voor vrijwel alle producten geen invoerrechten meer zullen gelden en dat douaneprocedures eenvoudiger worden.

Volgens Brussel profiteren onder meer de Europese landbouw, machine-industrie en ondernemingen die materiaal voor de transportsector maken van het nieuwe akkoord. ‘De overeenkomst van vandaag is ook een sterk signaal in de richting van andere partners dat het mogelijk is bestaande handelsrelaties te vernieuwen als de beide partners geloven in de waarden van openheid en vrije eerlijke handel’, aldus Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Handel.

De totale goederenhandel tussen de Europese Unie en Mexico bedroeg vorig jaar 62 miljard euro, daarvan was 38 miljard euro export. In de EU zijn ongeveer 400.000 banen gelinkt aan handel met het Latijns-Amerikaanse land. Naar verwachting zal dit door het vernieuwde handelsakkoord gaan stijgen.

Wat veranderd er zoal in het nieuwe akkoord?

  • Minder invoerrechten
  • Bestrijden van fraude en promoten van duurzaamheid en Fair Trade
  • Minder formaliteiten voor handel in industriële producten
  • Vergemakkelijken van douaneprocedures
  • EU-landen kunnen meedingen naar openbare Mexicaanse aanbestedingen.

Bron