Groei containeroverslag Rotterdam zet door

In het eerste kwartaal van 2018 zijn 1,2% minder goederen overgeslagen dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal is 177,8 miljoen ton overgeslagen, in 2017 lag dit aantal op 119,3 miljoen ton. De overslag van kolen, ijzererts, schroot en ruwe olie lieten een daling zien. De containeroverslag liet daarentegen een groei zien van 6,1% in TEU en 4,6% in tonnen.

De voortzetting van de containergroei is een bevestiging dat Rotterdam een steeds belangrijkere positie inneemt in de netwerken van maritieme verbindingen van de grote rederij-allianties. Dat we na de sterke groei vorig jaar nu een wat meer gematigde groei zien is geheel volgens onze verwachting, aldus Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam.

In gewicht nam de containeroverslag met 4,6% toe tot 35,9 miljoen ton, in volume met 6,1% tot 3,5 miljoen TEU. Deze groei is een voortzetting van de groei van vorig jaar. Daarnaast resulteert ook de toenemende overslagprestaties van de grote container terminals in de haven tot groei van de totale containeroverslag. Steeds meer rederijen zien Rotterdam als belangrijke draaischijf binnen hun netwerk. Hierdoor wordt er meer lading overgeslagen in de Rotterdamse haven wat resulteert in groei in de containeroverslag.

Ook de toename van feedervolume is gestegen met 7,5% naar 0,6 miljoen TEU. Feederschepen vervoeren containers met intercontinentale lading van en naar andere havens die niet rechtstreeks worden aangedaan door de grote deepsea schepen. In Rotterdam vindt er steeds meer uitwisseling plaats tussen deepsea diensten, rederijen kunnen daardoor meer combinaties tussen laad- en loshavens aanbieden in onder andere Aziƫ en Europa. Daarnaast hebben nieuwe verbindingen met het oostelijke deel van de Middellandse Zee geleid tot een toename van shortsea overslag met 6,9% naar 0,7 miljoen TEU.

Bron